HTML

Csibor - beat ma

Utolsó kommentek

2013.01.24. 14:46 iKod

Os Mutantes - Kurt Cobain kedvenc brazil zenekara

Hogy milyen volt a beat a hatvanas évek végén a világ másik szegletében, Braziliában? Megtudhatjuk, ha meghallgatjuk az Os Mutantes bemutatkozását. A válasz egy szóval: LEHENGERLŐ! Kis túlzással utolért/meghaladott minden korabeli zenét, de a világ mégsem tudott róla, talán a földrajzi távolság, talán a portugál ének, vagy az akkori politikai helyzet miatt (68-ban egy katonai kormány uralkodott náluk). Otthon azért így is nemzeti hősök voltak.  

A zenekar a beatet, a pszichedeliát, a brazil népzenét keverte boszorkányos ügyességgel.  Csak néhány a beatzenében szokatlan hangszerek közül, amit előszeretettel használtak: hárfa, xilofon, klarinét, fuvola, furulya, trombita, kongák tucatjai.

A nyitó Panis Et Circensis teljes fegyverzetében mutatja be a Mutánsokat. Mire véget ér az első refrén, a dal egyszerűen leáll, majd a semmiből újraindul, a végtelenségig gyorsul, hogy „felrobbanjon”, mielőtt a zenekar Strauss Kék Duna keringőjét hallgatva reggelizni indulna.  Furán hangzik? Mindenesetre ez így megy 36 perc 25 másodpercen keresztül!

Az A Minha Menha, vagy a Bat Macumba feszes, szambás tánczenéjével a korabeli partiarcok kedvence lehetett, a Trem Fantasma, és az O Relógio valóságos zajszörnyek, a finomabb Baby, a Le Premier Bonheur Du Jour a nyugisabb pillanatok közé tartoznak, de a zenekar ezeket is elvicceli. Az Ave Genghis Kahn egy tisztelgés Jimi Hendrix néhány hónappal korábban megjelent, kevésbé ismert, ám annál szebb One Rainy Wish című dala előtt.

A banda neve azért lépten-nyomon feltűnik azóta is, számos alternatív előadóra, zenekarra voltak/vannak hatással. A The Bees: Sunshine Hit Me című albumán ott az A Minha Menha, Beck: Tropicalia című dalát is a brazil beat zenészek ihlették, Kurt Cobain pedig egy 93-as interjúban elismerően nyilatkozik róluk.

Portugál- és brazil szakosok, no és persze mindenki más, fületeket hegyezzétek, hallgassatok Os Mutantest!

Panis et circensis:

Dois Mil E Um:

Fuga Nr2:

7 komment

Címkék: brazil lemez Kurt Cobain Beck Os Mutantes The Bees


A bejegyzés trackback címe:

https://beatmeeting.blog.hu/api/trackback/id/tr175041091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korski · http://www.planetmambo.hu/ 2013.01.25. 12:10:42

Az album második dalának a címe helyesen: A Minha Menina, nem pedig Minha Menha. Jelentése: A barátnőm.

iKod 2013.01.25. 12:42:48

@Korski: Helló Korski! Köszönöm szépen, javítottam!!

iKod 2013.01.25. 12:49:36

@iKod: Egyúttal elgondolkodtam a névelőkön :)

Facel Vega 2013.01.25. 12:54:02

Én azért nem vagyok elájulva tőlük. Ezt a szintet számos nem angolszász országban hozták, akik nem lettek világhírűek. Pl. a hazai Non Stop nekem határozottan jobban tetszik náluk.

Fehér Folt 2013.01.25. 15:17:46

Látszik hogy be vannak tépve
ez már az eltúlzott liberalizmuS

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.01.26. 01:43:48

Két zacskó és egy tubus technokol rapid elhasználása után egész élvezhetőnek tűnt.
süti beállítások módosítása