HTML

Csibor - beat ma

Utolsó kommentek

2013.02.18. 21:32 iKod

The Beatles: Rubber Soul

„A legjobb zenéinket sohasem vettük fel.” „Tudod, Brian öltönyt húzott ránk, kicsípett bennünket és nagyon menőkké váltunk. De eladtuk magunkat. A zenénk már azelőtt halott volt, hogy elindultunk a brit színházi turnéra.” John Lennon

Pedig milyen jó lemezeket készítettek!

A Beatles rohamtempóban haladt előre a hatvanas évek közepén, egy éven belül három stúdióalbumot is felvettek: '64 végén a For Sale, '65 nyarán a Help és a hozzá kapcsolódó film jelent meg, '65 karácsonyán pedig a Rubber Soul került az áruházak polcaira. Közben turnéztak, interjúkat adtak, sőt még a Brit Birodalom Lovagrendjével (NBE) is kitüntették a négy gombafejűt.

Az elképesztő munkatempót figyelembe véve kisebbfajta csoda, hogy a Rubber Soul ilyen jól sikerült. Az új album új korszakot nyitott a zenekar történetében. George Martin és a változó idők szavára hallgatva a fiúk komplexebb dalokat jelentettek meg új nagylemezükön, átmenetet képezve ezzel a korábbi egyszerű, de nagyszerű slágerekből álló albumok (For Sale, Help), valamint a későbbi, kidolgozottabb és elvontabb remekművek között (Revolver, SGT. Pepper's).

Már a cím is egyfajta soulos, R'n'B-s hangzásra utal, ennél azonban jóval többről van szó. Bár valóban hallhatunk feszesebb, a Beatles mércéjével mérve soul/funk-os hangzású dalokat, (The Word, Drive My Car) találunk itt sok minden mást is: indiai ihletésű gyönyörű balladát (Norvegian Wood), country-t (What Goes On, I'm Looking Through You), rock and roll-t (Run for Your Life), de a korábbi lemezeket idéző lassú kesergők (Michelle, Girl) is feltűnnek még.

A szövegek bonyolultabbá/zavarba ejtővé válnak, gondoljunk csak a filozófikus Nowhere Man-re, a nosztalgikus In My Life-ra, vagy a fenyegetéssel is felérő Run for Your Life-ra. A változatosság gyönyörködtet. A '65-ös év karácsonyi piacára megjelentetett Rubber Soul volt a Beatles újabb bombasikere, az Atlanti óceán mindkét partjának listavezetője, a zenetörténet egyik legfontosabb felvétele.

Nowhere Man:

If I Needed Someone:

Szólj hozzá!

Címkék: anglia lemez beatles


A bejegyzés trackback címe:

https://beatmeeting.blog.hu/api/trackback/id/tr555079382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása